Amaranth

Adaugat de: Iulian Szasz pe Thu, Jun 21st 2012, 10:37  

Denumita si “floarea nemuritoare si a frumusetii vesnice” de catre poeti precum John Milton in “Paradise Lost”, 1667 sau S.T.Coleridge in “Hope”, 1825, cantata de muzicieni precum Enya, Nighwish, Virgin Steele, Amaranth –ul este o planta medicinala cosmopolita dar si o cereala foarte veche din America de Sud, folosita de azteci si incasi. 

Denumirea “amarantos” provine din limba greaca si inseamna “cel care nu se va vesteji”. In Grecia Antica a fost un simbol al nemuririi si o planta sacra.Astazi se cunosc 60 de specii , cu inflorescente de la violet la rosu, de la care se folosesc frunzele si semintele dar si ornamental. Consumata frecvent in tari precum Mexic, Guatemala, Peru, India, Nepal, Amaranth-ul a fost reinviat in anii ’70 si recuperata din Mexic, din soiuri salbatice, extinzandu-se si in Europa.

Este denumita si “planta viitorului” din mai multe motive: recoltarea este usoara, creste rapid, produce multe fructe si seminte deci are o recolta bogata si este toleranta in medii aride. Amaranth-ul are un gust asemanator cu nuca, o aroma usor picanta si textura gelatinoasa. Este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovaz sau secara. Bogat in lizina (proteina de inalta calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale ca fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan, dar si mai mult calciu decat alte cereale.

Chinezii il foloseau pentru a vindeca infectiile si migrenele. Semintele sau uleiul de amaranth pot aduce beneficii celor cu boli cardiovasculare. Consumate regulat reduc tensiunea arteriala si scad nivelul colesterolului. Sunt de asemenea antioxidante si imunologice. Se pot pregati ca orice alte cereale, devenind mai lipicioase daca sunt fierte foarte tare dar sunt foarte hranitoare. ½ cana seminte de amaranth contine: 129 calorii1,5 g grasimi22 g carbohidrati2 g fibre14 g sodiu5 g proteine60 mg calciuInstructiuni pentru gatit1 cana boabe si 3 cani apa se fierb la foc mic cca 25 minute. Deoarece amaranth-ul se coaguleaza foarte repede la rece se recomanda sa fie consumat cald. In oala sub presiune se fierbe 10 minute. Se poate combina bine cu hrisca, mei si orez brun dar si cu porumb, ceapa si fasole.

 
 
 
 

Stiri, noutati

Festivalul Toamnei la Roman 5 - 6 octombrie 2013

         Cele trei entităţi (Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Roman) au decis ca acest eveniment să fie...

Campionatul International de Gatit in Aer Liber - Cupa Aradului 2013

„Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La acest  eveniment participă...

 
mai multe stiri...
Miscare si Alimentatie sanatoasa cu Florentina

Melasa

Melasa este un lichid siropos ramas de la fabricarea zaharului, dupa concentrarea sucului de sfecla sau de trestie de zahar.

Ultimele comentarii

dianaddd1 -  Schwaben-Hof Gast...

Privelistea, aerul curat si mancarea specific nemteasca , te imbie la o mica escapada din cotidian. :)

 
pontri24 -  Schwaben-Hof Gast...

Superb ca si locatie, mancare si deservire super ok.Gazde extraordinare de amabile :)

 
moldovan.adrian.14 -  Schwaben-Hof Gast...

Locatia superba, mancarea foarte buna :) dar cel mai important implicarea proprietarilor la gatit :) Sunt gazde perf...

 
levi.szasz.7 -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare excelenta. Locatie retrasa,dar deosebit de frumoasa. Pret corect,un pic piperat poate. Servire ok.

 
darabont.bianca -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare gustoasa, raport calitate-pret relativ echilibrat, cantitate suficienta.

 

Schwaben-Hof Gasthaus

Restaurantul Schwaben-Hof Gasthaus va asteapta sa-i treceti pragul pentru a putea gusta din mancarea pregatita cu multa dragoste. 

Vino sa incerci specialitatea casei Coada de bovina in sos de vin rosu, sau poate cel ma...