Festivalul Toamnei la Roman 5 - 6 octombrie 2013

Adaugat de: IulianSz pe Tue, Sep 24th 2013, 18:19  
 
         Cele trei entităţi (Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Roman) au decis ca acest eveniment să fie organizat în oraşul Roman, centrul agricol al regiunii Moldova. Este primul demers oficial în România privind promovarea tradiţiilor culinare de toamnă şi a obiceiurilor populare de pregătire a pivniţei cu alimente pentru iarnă.
 
Despre  eveniment
 
         Evenimentul se va desfăşura în centrul oraşului Roman, în perioada 4-6 octombrie 2013, perioadă ideală pentru pregătirea multor preparate culinare tradiţionale conservate natural. În această perioadă a anului, străbunii neamului nostru îşi pregăteau cele mai multe produse pentru iarna ce urma să vină. După procesarea fructelor, legumelor, a cărnurilor şi a băuturilor, ele urmau să fie depozitate în pivniţa de sub casă, spaţiu cu temperaturi scăzute şi constante, ideale pentru conservarea lor timp de peste 6 luni.
         Anotimp al bucuriei, al recoltelor mănoase, al bogăţiei, prilej de mândrie al oamenilor destoinici, al gospodarilor…toamna…beţie a simţurilor, timp al melancoliei şi aducerii aminte. Copilăria revine cu miros de gutui, cu gust de mere, cu colecţii de frunze ruginii şi zâmbete de sărbătoare…toamna…oriunde ai privi, „paşii” minţii te duc de acolo, încolo…dinspre livadă, semeţe se întrezăresc fructele date în pârg, grădinile abundă de dalii şi crizanteme, foşnetul covorului de frunze uscate construieşte o muzică numai de suflet ştiută, via copleşită de strugurii aurii şi roşii te îmbie să te apropii, zumzetul insectelor creează o atmosferă prielnică prieteniei…legături uitate de astă vară devin aventuri ale eului chemat spre schimbare, amurgul coboară mai curând, învăluindu-ne, vânticelul aspru ne duce şoaptele mai departe. Univers candid, viu colorat, toamna ne cheamă sufletul la bucurie şi împăcare, pregătindu-ne de ce va să vină…adormirea naturii…
         Ciclicitatea anotimpurilor se contopeşte cu cea a vârstelor sufletului, toamna reprezentând momentul maturizării şi gândurilor de viitor! Nu există mai bun context de întâlnire introspectivă, de aducere împreună a lumilor ca şi toamna…Să ne bucurăm, să ne apropiem şi să ne oprim din tumultul vieţii pentru a cuprinde măreţia naturii, toamna! Împreună ne este mai uşor, ca într-o biserică în care sufletele adunate întru rugăciune fac mai puternic mesajul către divinitate…mulţumire, recunoştinţă, veselie…bogăţie! Este un privilegiu al oamenilor aleşi de a se bucura împreună de roadele pământului, de a reveni spre copilărie şi de a proiecta cu încredere viitorul! Dulceţuri preparate în direct în ceaune mari, ţuica pregătită să atragă şi să menţină atenţia asupra minunăţiilor ce urmează să fie prezentate, zacuscă în felurite moduri de preparare, demonstrând capacitatea creativă a gospodinelor, mustul proaspăt, pastramele gata de degustat. 
         În jurul mesei, Zahăr Mărgăritar ne va aduna pe toţi să dezbatem subiecte fierbinţi, cum ar fi reţetele bunicilor, obiceiurile diverse de a prelucra fructele, legumele, carnea. O reiterare a trecutului, aducere în prim plan a unor tehnici şi metode păstrate cu grijă peste ani…
         Iată cum, sărbătoarea ne va aduce împreună mai buni, mai inocenţi, mai încrezători…oameni…într-o zi de octombrie, undeva, într-un spaţiu de basm, într-o lume reinterpretată, adusă mai aproape, în văzul tuturor celor care vor să fie, din nou, altfel! 
 
Organizarea evenimentului
Amplasare
Evenimentul se va desfăşura în centru oraşului Roman în perioada 4-6 octombrie 2013. În interiorul perimetrului de desfăşurare vor fi amplasate următoarele materiale şi echipamente tehnice:
Scenă pentru demonstraţii (100mp);
Echipament tehnic de sunet şi lumini;
Ecrane şi video-proiectoare;
Standuri pentru echipele invitate să realizeze demonstraţii culinare live;
Standuri pentru diverşi agenţi economici care comercializeză doar produse alimentare tradiţionale, procesate prin tehnici naturale;
Toalete ecologice;
Spaţiul pentru presă;
Spaţiul special amenajat pentru „Muzeul Obiectelor Tărăneşti”;
Spaţiul pentru publicul spectator: mese şi scaune pentru sesiunile de degustări, culoare pentru vizitare printre standuri şi în faţa scenei; 
Spaţiul tehnic pentru organizatori.
Dimensiunile unui stand sunt de 6m/6m, fiecare stand având ustensile de gătit, veselă tradiţională, ingredientele necesare, veselă de unică folosinţă pentru servit publicul, mese pentru gătit şi scaune;
De asemenea, se vor pune la dispoziţia bucătarilor ceaune, tigăi mari şi grătare;
Ca sursă de foc, se vor folosi butelii de gaz, cărbuni şi lemne, în funcţie de necesităţile fiecărei echipe. Deoarece preparatele sunt gătite în mod tradiţional, modul de pregătire, incluzând aici sursa de foc, poate diferi, de aceea este necesară punerea la dispoziţie a trei tipuri de surse de foc;
Fiecare stand este acoperit de un cort alb, pentru a proteja atât bucătarii, cât şi preparatele, de soare, ninsoare sau ploaie.
Decoruri 
 
         Toţi participanţii vor purta haine tradiţionale zonei pe care o reprezintă. În standuri şi printre ele vor fi expuse: căpiţe de fân, tulei de porumb, covoare tradiţionale, costume populare, unelte agricole, unelte de bucătărie, războaie de ţesut, buşteni de măcelărie, căruţe pentru cai, căruţe pentru boi, furci, animale, hamuri pentru cai, juguri pentru vite, roţi de car, trăsură de plimbare, plug de lemn, vase din lut, pictură naivă. 
 
Despre  invitaţi
         La Roman vor fi invitate mai multe echipe de specialişti şi bucătari din diverse zone istorice ale României care vor prezenta diverse reţete şi tehnici de preparare a produselor din ograda ţăranului român timp de 2 zile.
 
Muzeul  Obiectelor  Ţărăneşti
         Lansarea muzeului arhaic în aer liber – prezentarea mai multor obiecte de muzeu: car pentru boi, car pentru cai, sania principelui Transilvaniei, sanie ţărănească, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania cu 2 roţi, trăsură de plimbare cu 2 roţi, sacul de cânepă, roata de moară, afumătoarea tradiţională, butoiul pentru vin, piatra de ascuţit cuţite, moară de porumb, putină pentru brânză, putină pentru unt, piuă de stejar, semănătoare, prăşitoare, presă de cartofi, nicovală pentru cizmari, nicovală pentru fierari, foale, butoi pentru murături, butoi pentru vin, presă pentru mierea de albine, covată pentru aluat, covată pentru saramură, perie pentru lână, răzătoare de varză din tablă de bronz, presă pentru carne, presă pentru varză, potcoave pentru cai, vase din lut, şube din lână de oaie, furcă din lemn cu 4 braţe.
 
Programul de activităţi
         Programul deschis publicului va fi zilnic de la orele 10,00 şi până la orele 22,00. Participanţii vor avea ocazia să vizualizeze toate tehnicile de preparare ale produselor culinare, materia primă folosită, demonstraţiile de pe scena evenimentului, fiind invitaţi la diverse sesiuni de degustare.
 
Pregătirea  murăturilor
         Castraveţi, gogonele, morcovi, varză, conopidă, sfeclă roşie, pepene, hrean.
Tehnici de conservare pe cale naturală a legumelor – pregătirea pas cu pas a legumelor, recipientelor şi ingredientelor complementare
 
Pregătirea  compoturilor
         Prune, mere, pere, gutui, struguri.
Tehnici de conservare pe cale naturală a fructelor. Procesul tehnologic de pregătire şi conservare, sterilizarea recipientelor. 
 
Pregătirea  gemurilor  şi  a  dulceţurilor
         Gutui, prune, pere, mere.
Tehnici de gătire a fructelor. Procesul tehnologic de pregătire şi conservare, sterilizarea recipientelor. 
 
Procesarea  legumelor
         Zacuscă de casă, bulion, pastă de roşii. Procesul tehnologic de pregătire şi conservare, sterilizarea recipientelor. 
 
Procesarea  mezelurilor  de  casă
         Cârnaţi, caltaboş, maioş, tobă, jumări, salamuri, kaiser, ceafă, cotlet, pulpă, pastramă.
Procesul tehnologic tradiţional de preparare a cărnurilor în perioada de toamnă: tranşare, selectare pentru diverse sortimente, tocare, marinare, condimentare, malaxare, ambalare. 
 
Prepararea  băuturilor
         Vin (must), palincă de prune, ţuică de mere, afinată.
Procesul tehnologic tradiţional de pregătire a fructelor şi etapele de distilare. Prezentarea cazanului şi a componentelor. Stoarcerea strugurilor – producerea mustului, pregătirea în recipiente pentru fermentare. 
 
Diverse  ingrediente
         Oţet, hrean, muştar.
Tehnici de obţinere a oţetului de casă, conservarea hreanului, procesarea muştarului din boabe. 
 
Show-uri  - Cooking live
Echipe de bucătari în funcţie de activităţi:
1. Standul Cu Ţesturi: Chef Niculae Nicolae (Bucureşti), Andrei Mate (Arad).
Se vor produce diverse placinte şi pâini din zonele: Muntenia, Oltenia, Dobrogea 
2. Standul cu Plite: Chef Tibi Kiss (Cluj), Berecky Emoke (Cluj), Robert Fatyol Sr. şi Robert Fatyol Jr. (Cluj). Se vor produce: lecho cu legume şi cârnaţi, gogoşi cu dulceaţă, gomboţi cu prune.
3. Standul Grill Masters Of Flames: Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti), Chef Sorin Berar (Cluj), Chef Adrian Neag (Făgăraş), Iulian Szasz (Tg.Mureş). Se vor prepara: carne de oaie (sau miel) şi carne de porc cu diverse condimente.
4. Standul cu proţapuri: Chef Mihai Cândea (Arad), chef Florin Sobaru (Ineu). Se vor prepara miei şi frigărui la metru.
5. Standurile cu Ceaune: Chef Fulop Attila (Tg Mureş), Dan Lucaciu (Cluj), Ozana Bujdei (Iaşi), Luigi Speranza (Italia), Gigi Fedeleş (Iaşi), Lucian Smith (Iaşi), Zoltan Matte (Ungaria), Bogdan Lupu (Iaşi), Andrei Mihăilescu (Iaşi). Se vor prepara ciorbe, supe, tocăniţe, mămăligă…etc.
6. Standul cu Cuptoare: Chef Adrian Şipoteanu (Iaşi), Cornel Spitelnicu (Iaşi). Se vor prepara diverse mâncăruri şi prăjituri la tavă.
7. Standul cu Cuptoare de pâine: Chef Marian Moscaliuc Sr. (Tg Mureş), Chef Marian Moscaliuc Jr. (Tg Mureş). Se vor prepara pâini tradiţionale din toate regiunile istorice ale României.
8. Standul cu Grill-ul Kadai (Indian): Chef Nicolae Stan (Braşov). Se vor prepara frigărui pe săbii medievale.
9. Standul Zahăr Mărgăritar: Chef Şipoş Dorel (Tg Mureş). Se vor expune piese din zahăr şi diverse deserturi de restaurant şi cofetărie.
10. Standul Moldovencelor: diverse persoane (gospodine casnice din Neamţ, Suceava, Iaşi). Se vor expune prăjituri, dulceaţă, compot.
11. Standul Militar: Chef Gigi Fedeleş (Iaşi) împreună cu unitatea Cavalerul Medieval din Iaşi. Vor prepara diverse meniuri de campanie: fasole cu afumătură, orez cu carne de porc şi sos de roşii, Ciorbă de cartofi cu ceapă şi cârnaţi afumaţi.
12. Standul produselor de Ignat: echipă mixtă de bucătari care vor procesa carnea de porc în spirit tradiţional românesc (jumări, cârnaţi, pomana porcului, caltaboş, tobă, tochitură de organe…etc).
 
Participanţi din străinătate
Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Turcia, Bulgaria, Israel, Grecia, Palestina, Ucraina, Japonia.
 
Alimentaţia publică (Ungaria)
Mâncăruri la plită, ciolan la grill, tocană de creste şi fudulii de cocoş, tocană de oaie, gulaş cu carne de vită, peşte prăjit, cârnaţi din carne de porc, frigărui, murături de casă, pâine de casă…etc.
 
Program zilnic la scenă
Demonstraţii de artă culinară: concurenţi de la Master Chef, invitaţi din străinătate, cursuri practice şi gratuite de sushi în spirit japonez cu Maestrul Tsuchya Naofumi, demonstraţii cu Cornelia Ghişoi (deserturi), bucătărie din Serbia cu Maestrul Uros Urosevic (specialităţi din carne tocată), parada Somelierilor cu Toma Cornelia şi Marian Timofte, show de barmani, momente de iluzionism, concerte cu formaţia Sensor şi Aurel Tămaş, concursuri pentru public (reţete pe bază de peşte, deserturi de casă). 
 
 
 
 
 

Stiri, noutati

Festivalul Toamnei la Roman 5 - 6 octombrie 2013

         Cele trei entităţi (Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Roman) au decis ca acest eveniment să fie...

Campionatul International de Gatit in Aer Liber - Cupa Aradului 2013

„Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La acest  eveniment participă...

mai multe stiri...
Miscare si Alimentatie sanatoasa cu Florentina

Hrisca

 

Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene.

Ultimele comentarii

dianaddd1 -  Schwaben-Hof Gast...

Privelistea, aerul curat si mancarea specific nemteasca , te imbie la o mica escapada din cotidian. :)

 
pontri24 -  Schwaben-Hof Gast...

Superb ca si locatie, mancare si deservire super ok.Gazde extraordinare de amabile :)

 
moldovan.adrian.14 -  Schwaben-Hof Gast...

Locatia superba, mancarea foarte buna :) dar cel mai important implicarea proprietarilor la gatit :) Sunt gazde perf...

 
levi.szasz.7 -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare excelenta. Locatie retrasa,dar deosebit de frumoasa. Pret corect,un pic piperat poate. Servire ok.

 
darabont.bianca -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare gustoasa, raport calitate-pret relativ echilibrat, cantitate suficienta.

 

Schwaben-Hof Gasthaus

Restaurantul Schwaben-Hof Gasthaus va asteapta sa-i treceti pragul pentru a putea gusta din mancarea pregatita cu multa dragoste. 

Vino sa incerci specialitatea casei Coada de bovina in sos de vin rosu, sau poate cel ma...