Interviu cu Mehrzad Moghazehi concurentul Masterchef sezonul 1

Adaugat de: Iulian Szasz pe Thu, Jul 26th 2012, 01:00  

R.B: Spune-mi cateva cuvinte despre tine
M.M: Ma numesc Mehrzad Moghazehi si sunt nascut in Iran - Teheran pe 19 oct 1980.
Traiesc din 1991 in Romania. Sunt divortat de 1 an, am o superba fetita, care se numeste Anisa si care e exact ca numele ei. Numele ei inseamna: iubitoare. Asa e si ea... dragastoasa :)
Ea locuieste cu mama ei in Ploiesti. Motiv pentru care eu continui sa merg des in Ploiesti, cu toate ca m-am mutat in Bucuresti de 1 an.
Din 1992 de cand ne-am mutat in Ploiesti, tot sunt cu un picior in Bucuresti si cu celalat in Ploiesti. Am facut scoala si am lucrat in Bucuresti cu ani in urma.
Asa cum stiti pasiunea mea este gatitul, dar mai am si alte pasiuni. Fotografia si salsa :)
Momentan sunt reprezentant de vanzari la Aquatulip, o firma unic importator si distribuitor al produselor ULUDAG, marca nr 1 in Turcia. Cea mai buna limonada din Turcia :)

R.B: Ce face Mehrzad in viata de zi cu zi?
M.M: Ziua mea la munca trece facand 50-100 km pe zi prin Bucuresti, deci majoritatea timpului il petrec alergand prin oras, interactionand cu oamenii. In plus, am inceput sa am si evenimente culinare...
Eu si cativa cativa colegi de la MasterChef organizam cat de des putem show-uri &  evenimente culinare...Asa ca daca vreti sa va gatim, ne puteti contacta.

R.B: Ce alte hobby-uri ai in afara de gatit?
M.M: Asa cum am spus si mai sus, fotografiatul si salsa sunt celalalte pasiuni ale mele...  am inceput cursurile de salsa deja ;)

R.B: Dupa participarea ta la MasterChef Romania, ce s-a schimbat in viata ta?
M.M: Dupa masterchef mi s-a schimbat viata in mai bine. Mi s-au deschis mai multe usi,  oamenii care m-au admirat ma felicita si imi ureaza toate cele bune, cea ce ma bucura foarte mult. Cred ca pot sa zic ca am fani, alt motiv bucurator.
Oamenii imi stiu numele, ma striga pe strada sau ma saluta. Si aici vreau sa spun si ce inseamna numele meu, ca eu chiar ma mandresc cu numele meu care in Iran e un nume special, deoarece e si nume de fata si nume de baiat. Mehrzad inseamna: Nascut din dragoste. Si eu in calendarul Iranian sunt nascut in luna “Mehr”, ceea ce inseamna “Dragoste” !
Noi persanii si Indienii piei rosii ce mai avem nume de genul asta :)

R.B: Ce reprezinta gatitul pentru tine?
M.M: Deoarece gatitul imi aduce bucurie, vreau sa ma dedic in totalitate bucatariei si sa ajung la preformante mari. Am niste planuri, pe care abia astept sa le pun in aplicare.
Lucrez deja la niste proiecte, singur sau cu colegii de la MasterChef.

R.B: In ce relatii ai ramas cu colegii tai de la MasterChef?
M.M: Cu toti colegii de la MasterChef am ramas in relatii bune. Cu Alexandru Cirtu vorbesc zi de zi si ne vedem des, pentru ca lucram la mai multe proiecte impreuna, si cu Iris Lungu si Cristian Papusoiu am participat la Concursul de gatit in aer liber la Arad, unde am obtinut si cateva medalii si diplome. Cu Petru Buiuca am avut un eveniment si mai vorbim si la telefon. Si cu majoritatea celorlalti vorbesc la telefon sau pe facebook.

 

R.B: Cine este modelul tau in bucatarie? De la cine te inspiri cand vrei sa gatesti ceva?
M.M: Model in bucatarie? Sincer, nu cred ca am un model, incerc sa fiu unic ;)
Imi place foarte mult de Gordon Ramsey, Joseph Hadad, am un prieten Chef in Turcia cu care sper sa colaborez in viitor, el se numeste Suleyman Engin si e unul dintre cei mai buni Chefi din Turcia.

R.B: Ce fel de preparate culinare preferi sa gatesti? ( Supe .. deserturi.. etc.)
M.M: Ce imi place sa gatesc? Nu stiu daca am ceva preferat... am momente. In mare, imi plac toate felurile. La desert inca nu pot spune ca sunt experimentat si foarte bine antrenat. Desertul a fost spaima mea si a multor colegi de la MasterChef.

R.B: Pentru cei care citesc acest interviu, poti sa le impartasesti o reteta de suflet?
M.M: Pentru ca am intrat la MasterChef cu reteta mea de Orez basmati cu pui si condimente, si mi-as dori ca multi sa invete sa gateasca orezul basmati, o sa impartasesc pentru cititori, cateva retete cu orez basmati...

Orez basmati
Totul despre orez-ul basmati !
Mod de preparare la aburi - stilul Iranian de preparare a orezului!

Orezul basmati Indian este cel mai bun orez, si il puteti cumpara din magazinele orientale, evitati orezul basmati din carefour ca e cel mai prost orez basmati.
Orezul basmati bun, se mareste pana de 3 ori in volum, adica daca faceti 2 cesti de orez, poate ajunge dupa preparare la 6 cesti.

Prima data spalam orezul cu apa calaie intr-un castron, cu 4-5 linguri de sare grunjoasa, o sa vedeti ca apa o sa fie tulbure, nu frecam orezul tare ca sa nu se rupa boabele. Spalam orezul in 3-4 ape, doar prima data punem sare grunjoasa. Cel mai bine ca orezul sa ramana cel putin 4-5 ore dupa spalare in apa, dar se poate face si imediat dupa spalare. Dar daca va sta in apa, va prinde in volum si va fierbe mai rapid.

Punem apa intr-o cratita teflonata (orezul basmati in stil Iranian la aburi se face in cratita teflonata ca sa nu se lipeasca ) apa trrebuie sa fie mai multa, in functie de cat orez punem, oricum apa o sa o aruncam dupa ce fierbe orezul. Cand apa incepe sa fiarba, punem 2 linguri de sare, 2-3 linguri de ulei si scurgem apa din castronul unde este orezul si punem orezul in apa care fierbe, si amestecam cu lingura de lemn usor si lasam sa fiarba la foc mediu.

Cel mai important este cat fierbem orezul, bobul de orez trebuie sa fie fiarta dar miezul trebuie sa fie inca tare, asta este secretul la orez, trebuie sa gustam bobitele de orez din cand in cand, oricum nu trebuie prea mult timp sa fiarba, 10 minute aproximativ... dar de la orez la orez difera si timpul de fierbere.
Cand orezul este fiert rasturnam orezul si apa din cratita intr-o sita fina si strecuram orezul, il clatim odata cu apa calaie si lasam sa se scurga apa... in acest fel, orezul mai pierde din amidon, si orezul astfel preparat la aburi, se mai ingrasa mai putin.
Intre timp spalam cratita teflonata, punem pe foc, adaugam ulei cat sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire, si putem folosi lipie libaneza, sau cartof, curatat si taiat felii subtiri cu grosime de 5 mm, si asezam feliile la fundul cratitei, sau taiem lipia in bucati mai mici si asezam pe fundul oalei, asta ca sa nu irosim orezul si sa nu se arda/prajeasca mult, dar putem pune si direct orezul, asa vom avea stratul de desubt prajit... partea asta se numeste TAHDIG, adica fundul oalei in traducere exacta si este o bunatate.

Dupa ce am asezat feliile de cartof sau lipia, dam focul la minim ( pe ochiul mijlociu sau mare a aragazului) punem orezul din sita, in cratita si ridicam orezul din laterale spre centru si cream un munte de orez, apoi pe capacul cratitei punem un prosop curat si punem peste cratita ( punem un prosop pe masa, asezam capacul cratitei cu manerul in sus si punem surplusul de prosop peste capac unde e manerul si legam cu ceva ca sa nu cumva sa cada si sa ia foc).
Cratita cu capacul invelit in prosop trebuie sa stea pe foc la minim timp de 30-45 minute asta in functie de cratita folosita! Daca folosim o cratita medie de vreo 20-30 cm diametru ne trebuie cam 30 minute, asta o sa va dati seama dupa ce faceti de cateva ori. Ideea e ca nu trebuie sa ridicati capacul timp de 30 minute, si dupa cele 30 minute, gustati, orezul trebuie sa fie bob cu bob, si pentru gust putem sa adaugam unt topit la sfarsit peste orez, sau daca o sa fie orezul foarte uscat, se poate stropi cu ulei.

Asa se prepara orezul basmati simplu care se poate servi cu diferite sosuri!!

Se poate folosi si sofran astfel: pistilul de sofran se piseaza si se dizolva intre o cantitate mica de apa fierbinte, o lingura de apa cu un varf de sofran, si dupa ce topim punem cateva linguri de orez din cratita si amestecam pana orezul ia culoare si aroma sofranului, si putem folosi pentru decor partea cu sofranul.

Orezul se poate prepara si cu un amestec de vredeturi uscate pt orez ( sabzi poloyi - asta in persana ) ( care le gasiti in Bucuresti la magazinul ZAM ZAM, specific iranian, unde gasiti si sofran si orez si tot ce este din Iran si Orient, magazinul este pe Mosilor, De la Obor prima trecere de pietoni, in stanga, pe colt, vis a vis de magazinul tatal & fiul ) sau putem folosi marar uscat, si se face astfel:

Cand punem orezul in oala dupa ce l-am fiert si l-am scurs asa cum am zis mai sus, punem peste cartofi sau lipie un strat de 2 cm de orez, apoi o lingura 2 de marar uscat/amestecul de verdeturi uscate , iar stratul de orez apoi verdeata si tot asa pana sus... stratul deasupra trebuie sa fie orez simplu, si tot asa forma de munte sa aiba orezul si apoi pus la aburi timp de 30-45 minute.
Orezul cu verdeata se serveste cele mai multe ori cu peste.

Se poate prepara si cu carne astfel:
Preparam orezul cum am zis mai sus si lasam la scurs. Carnea de pui sau vita se fierbe, se taie fasii sau cubulete, se caleste ceapa taiata julien, se pune si carnea fiarta si taiata cuburi si sa caleste cu ceapa putin, se adauga sare si se da gust. Se poate folosi si linte verde la acest preparat, se fierbe lintea verde in mai multe ape ca fasolea, si sa lasa deoparte la scurs dupa ce este fiarta.

Se poate folosii si dupa plac stafide... stafidele si lintea sunt optionale. Dupa ce avem cele mai sus mentionate gata, punem stratul de tahdig ( lipie sau cartofiori ), punem un strat de 2 cm de orez din strecuratoare, apoi carnea, lintea si stafidele in strat subtire, si adaugam si amestec de curry ( si asta puteti achizitiona din magazinul iranian si se numeste ADVIYE KARI si este un soi de curry din iran care se foloseste la orez ) sau mai puteti folosii amestecul de 7 piper, care il gasiti la magazinele orientale ) si apoi iar un strat de orez de 2 cm si repetam in mai multe straturi pana sus, stratul deasupra intodeauna trebuie sa fie simplu, si apoi capacul cu prosop si pus la abur!

P.S. Cu cat cratita are mai mult orez, ii trb timp mai mare sa sta la aburi.

 

Multumesc Mehrzad pentru interviu, iti doresc mult succes in ceea ce-ti propui sa obtii. Si cu siguranta vom auzi de tine peste putin timp ca fiind unul din cei mai buni bucatari de la noi din tara sau cine stie vreun dansator renumit de salsa? :)

 
 
 
 

Stiri, noutati

Festivalul Toamnei la Roman 5 - 6 octombrie 2013

         Cele trei entităţi (Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Roman) au decis ca acest eveniment să fie...

Campionatul International de Gatit in Aer Liber - Cupa Aradului 2013

„Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La acest  eveniment participă...

mai multe stiri...
Miscare si Alimentatie sanatoasa cu Florentina

Pawpaw

Pawpaw este cunoscut si ca papaya, banana de preerie sau banana Ozark si este un gen de opt sau noua specii de arbori mici cu frunze mari si fructe, native pentru America de Nord.

Ultimele comentarii

dianaddd1 -  Schwaben-Hof Gast...

Privelistea, aerul curat si mancarea specific nemteasca , te imbie la o mica escapada din cotidian. :)

 
pontri24 -  Schwaben-Hof Gast...

Superb ca si locatie, mancare si deservire super ok.Gazde extraordinare de amabile :)

 
moldovan.adrian.14 -  Schwaben-Hof Gast...

Locatia superba, mancarea foarte buna :) dar cel mai important implicarea proprietarilor la gatit :) Sunt gazde perf...

 
levi.szasz.7 -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare excelenta. Locatie retrasa,dar deosebit de frumoasa. Pret corect,un pic piperat poate. Servire ok.

 
darabont.bianca -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare gustoasa, raport calitate-pret relativ echilibrat, cantitate suficienta.

 

Schwaben-Hof Gasthaus

Restaurantul Schwaben-Hof Gasthaus va asteapta sa-i treceti pragul pentru a putea gusta din mancarea pregatita cu multa dragoste. 

Vino sa incerci specialitatea casei Coada de bovina in sos de vin rosu, sau poate cel ma...