Probioticele

Adaugat de: Iulian Szasz pe Fri, Jun 22nd 2012, 01:37  

Probioticele sunt culturi vii de bacterii asemanatoare celor care traiesc in colon, folosite drept suplimente alimentare datorita efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Conform OMS, probioticele sunt definite ca microorganisme vii care aduc beneficii pentru sanatatea gazdei, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate.

In tractul digestiv exista numeroase bacterii ce constituie microflora intestinala. Aceastea nu sunt daunatoare organismului, ci din contra, sunt esentiale, datorita rolurilor pe care le au: impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare, sintetizeaza multe vitamine de care organismul are nevoie, stimuleaza sistemul imun si producerea de imunoglobuline, contribuie la mentinerea unui aparat digestiv sanatos.


Echilibrul acestei flore bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul. Flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale, iar beneficiile lor nu se opresc aici. Iata cele mai importante roluri ale probioticelor in organism:


• Cresc biodisponibilitatea proteinelor si a grasimilor din dieta prin digerarea completa a acestor nutrienti in tractul digestiv;
• Protejeaza de tulburari de tranzit (diaree sau constipatie);
• Reduc simptomele intolerantei la lactoza prin convertirea lactozei in acid lactic
• Reduc inflamatiile intestinului si simptomele asociate;
• Previn alergiile alimentare;
• Previn cancerul de colon prin legarea aminelor aromatice prezente in carnea preparata, cunoscute cu potential carcinogen;
• Studiile au demosntrat ca probioticele sunt capabile sa reduca nivelul de colesterol;
• Previn infectiile tractului digestiv;
• Impiedica dezvolatea bacteriilor patogene in tubul digestiv;
• Cresc imunitatea

Majoritatea probioticelor sunt produse in urma procese de fermentatie. Cele mai cunoscute microorganisme folosite la producerea probioticelor sunt Lactobacilus si bacilul Bifidus. Bacteriile producatoare de acid lactic sunt folosite in industria alimentara de mai multi ani deoarece acestea sunt capabile sa converteasca zaharurile, inclusiv lactoza si alti carbohidrati in acid lactic. Acesta confera gustul acru produselor fermentate precum iaurtul. Producerea de acid lactic scade pHul si reprezinta un factor de protectie antiinfectioasa pentru ca previne dezvoltarea bacteriilor patogene

 
 
 
 

Stiri, noutati

Festivalul Toamnei la Roman 5 - 6 octombrie 2013

         Cele trei entităţi (Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Roman) au decis ca acest eveniment să fie...

Campionatul International de Gatit in Aer Liber - Cupa Aradului 2013

„Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La acest  eveniment participă...

mai multe stiri...
Miscare si Alimentatie sanatoasa cu Florentina

Pawpaw

Pawpaw este cunoscut si ca papaya, banana de preerie sau banana Ozark si este un gen de opt sau noua specii de arbori mici cu frunze mari si fructe, native pentru America de Nord.

Ultimele comentarii

dianaddd1 -  Schwaben-Hof Gast...

Privelistea, aerul curat si mancarea specific nemteasca , te imbie la o mica escapada din cotidian. :)

 
pontri24 -  Schwaben-Hof Gast...

Superb ca si locatie, mancare si deservire super ok.Gazde extraordinare de amabile :)

 
moldovan.adrian.14 -  Schwaben-Hof Gast...

Locatia superba, mancarea foarte buna :) dar cel mai important implicarea proprietarilor la gatit :) Sunt gazde perf...

 
levi.szasz.7 -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare excelenta. Locatie retrasa,dar deosebit de frumoasa. Pret corect,un pic piperat poate. Servire ok.

 
darabont.bianca -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare gustoasa, raport calitate-pret relativ echilibrat, cantitate suficienta.

 

Schwaben-Hof Gasthaus

Restaurantul Schwaben-Hof Gasthaus va asteapta sa-i treceti pragul pentru a putea gusta din mancarea pregatita cu multa dragoste. 

Vino sa incerci specialitatea casei Coada de bovina in sos de vin rosu, sau poate cel ma...