Vitamina B3 (Niacina)

Adaugat de: Iulian Szasz pe Fri, Jun 22nd 2012, 04:30  

Niacina (numita mai tarziu vitamina B3) a fost descoperita initial in contextul cautarii unui tratament pentru vindecarea pelagrei. In 1937, carenta acestei vitamine (care se gaseste in alimentele bogate in proteine) a fost recunoscuta oficial drept cauza a pelagrei. Mai tarziu, s-a descoperit si rolul unui precursor al niacinei – triptofanul – in aparitia acestei boli.
Vitamina B3 face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Datorita stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte. Rapiditatea cu care niacina poate elimina neplacerile si vindeca bolile este uimitoare - comparabila doar cu rezultatele fulgeratoare obtinute prin administrarea vitaminei C.

Rolul vitaminei B3

Vitamina B3 este considerata una dintre principalele substante care au un rol important in prevenirea cancerului, eliminand mutatiile aparute la nivel celular. Se pare ca aceasta vitamina ne protejeaza, in special, de leucemie (cancerul sangelui), de cancerul de plamani si de esofag. S-a observat ca persoanele care, in mod normal, consuma cantitati mari de vitamina B3 sunt mai rezistente la razele ultraviolete – cele care produc cancerul de piele.

Niacina mai are o functie deosebit de insemnata in cadrul metabolismului nostru: ea reduce nivelul colesterolului. Un studiu efectuat in S.U.A. a pus in evidenta faptul ca simpla administrare a niacinei, fara un alt tratament, poate scadea valoarea colesterolului cu 22% si nivelul trigliceridelor cu 52%. De asemenea, vitamina B3 dilata vasele de sange, inlaturand tulburarile de circulatie la persoanele cu vasele sanguine ingustate. Datorita acestei actiuni de dilatare a vaselor, niacina poate fi de ajutor si celor ce sufera de migrene.

Niacina are o legatura directa cu starea de spirit si dispozitia, caci hormonii echilibrului psihic depind de actiunea acestei vitamine. In consecinta, urmarile deficitului de niacina sunt depresiile, anxietatea si lipsa de incredere in fortele proprii. Nici o alta vitamina si nici o alta substanta nutritiva implicata in metabolism nu patrunde atat de profund in zona limitrofa dintre trup si suflet. In aceasta consta unicitatea fascinanta a acestei vitamine.
Vitamina B3 mai are rol in : mentinerea sanatatii pielii, a limbii si a tesuturilor digestive; favorizarea circulatiei cerebrale si coronariene; scaderea tensiunii arteriale; stimularea secretiei gastrice si eliminarea bilei; inlesneste asimilarea fierului.

Carenta vitaminei B3

Carenta acestei vitamine este frecventa in tarile in care hrana, monotona, se bazeaza pe porumb sau orez (Extremul Orient), fiind favorizata de tulburari intestinale. Vitamina B3 este indicata in pelagra, dermatoze, tulburari circulatorii periferice, degeraturi, afte, inflamatii bucale, enterocolite, psihoze, stari depresive.
Carenta vitaminei B3 atrage pelagra, caracterizata mai intai printr-o oboseala rebela, prin tristete si insomnii. Survin rapid si tulburarile digestive (arsuri gastrice), afte, diaree, ulceratii, degeraturi, pete la nivelul pielii fetei, mainilor si picioarelor, uscaciunea pielii, care devine sfaramicioasa, dureri, tulburari nervoase diverse si nebunia pelagrica, precedand moartea.

Surse de vitmina B3

Niacina se intalneste in special in carnea slaba, in ficat, peste, pasare, ca si in oua, iar in cantitati mai mici, in lapte si legume. Cerealele integrale si porumbul contin la randul lor niacina, insa din pacate sub forma unor compusi neasimilabili.

Cine doreste sa ofere nervilor si muschilor sai putina hrana concentrata ar trebui sa-si procure de la supermarket drojdie de bere. Ea contine nu numai multa vitamina B3 si B2, dar si alte vitamine ale complexului B, precum si oligoelementul crom, intr-o combinatie adecvata, capabila sa asigure un nivel echilibrat al zaharului in sange. Zaharul din sange, respectiv glucoza, constituie principala sursa de energie a organismului si singura forma de carbohidrat acceptata de neuronii creierului nostru.
Corpul nu-si poate face rezerve de niacina. Surplusul este eliminat prin urina. De aceea, trebuie sa ne asiguram in permanenta un aport indestulator. Copiii si adolescentii pot consuma intre 5 si 12 mg, femeile - 13 pana la 15 mg, iar barbatii - intre 15 si 20 mg. Cei ce presteaza o munca grea, femeile gravide si mamele care alapteaza ar trebui sa suplimenteze cu cateva mg cantitatile indicate mai sus.

Continutul de vitamina B3 al unor alimente: 100 g drojdie de bere: 35,6 mg, 1 ceasca arahide: 24,2 mg, 100 g ficat: 12,2 mg, 100 g ton: 10,3 mg, 100 g pasare: 9,6 mg, 1 ceasca piersici uscate: 8,2 mg, 100 g inima: 7,4 mg, 100 g somon: 6,8 mg, 1 ceasca cereale integrale: 5,2 mg, 1 bucata cotlet de miel: 5,1 mg, 1 ceasca migdale: 4,7 mg, 1 ceasca mazare verde: 3,8 mg, 1 bucata cotlet de porc: 3,6 mg, 100 g boabe de soia: 2,9 mg.
Deoarece vitamina B3 se pierde prin gatirea in apa a alimentelor care o contin, este recomandabila gatirea lor in abur sau la cuptor, amestecandu-se legumele pentru a pastra cat mai mult din continutul vitaminic. Fiind hidrosolubila, niacina trece din alimente in apa de fierbere, care, ca urmare, se impune a fi consumata. Niacina este foarte rezistenta la lumina si destul de rezistenta la caldura. Eficienta acestei vitamine sporeste prin asociere cu vitaminele Bl5 B2, B5 si C, fiind diminuata de consumul de alcool, precum si de administrarea de sulfamide, somnifere, penicilina etc.

 
 
 
 

Stiri, noutati

Festivalul Toamnei la Roman 5 - 6 octombrie 2013

         Cele trei entităţi (Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Roman) au decis ca acest eveniment să fie...

Campionatul International de Gatit in Aer Liber - Cupa Aradului 2013

„Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La acest  eveniment participă...

mai multe stiri...
Miscare si Alimentatie sanatoasa cu Florentina

Hrisca

 

Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene.

Ultimele comentarii

dianaddd1 -  Schwaben-Hof Gast...

Privelistea, aerul curat si mancarea specific nemteasca , te imbie la o mica escapada din cotidian. :)

 
pontri24 -  Schwaben-Hof Gast...

Superb ca si locatie, mancare si deservire super ok.Gazde extraordinare de amabile :)

 
moldovan.adrian.14 -  Schwaben-Hof Gast...

Locatia superba, mancarea foarte buna :) dar cel mai important implicarea proprietarilor la gatit :) Sunt gazde perf...

 
levi.szasz.7 -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare excelenta. Locatie retrasa,dar deosebit de frumoasa. Pret corect,un pic piperat poate. Servire ok.

 
darabont.bianca -  Schwaben-Hof Gast...

Mancare gustoasa, raport calitate-pret relativ echilibrat, cantitate suficienta.

 

Schwaben-Hof Gasthaus

Restaurantul Schwaben-Hof Gasthaus va asteapta sa-i treceti pragul pentru a putea gusta din mancarea pregatita cu multa dragoste. 

Vino sa incerci specialitatea casei Coada de bovina in sos de vin rosu, sau poate cel ma...